• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Одржана регионална радионица о међународном путничком саобраћају

Агенција за управљање лукама била је домаћин регионалне радионице „Крузинг у Средњем Подунављу“, организоване у склопу међународног пројекта DIONYSUS. Посећеном скупу, који је реализован са пројектним партнерима из Хрватске и Мађарске, присуствовали су представници лучких оператера, бродских агената, туристичких организација, локалних самоуправа и туроператора.

Тема радионице била је даље унапређење међународног путничког водног саобраћаја. Представљена је тренутна ситуација у области крузинга у Републици Србији, Хрватској и Мађарској, уз посебан осврт на развојне планове и нова међународна путничка пристаништа. Агенција је упознала присутне са досадашњим радом у погледу инвестиција у нова пристаништа на Дунаву и Сави. Презентован је пројекат „Пробуди Дунав“ који за циљ има промоцију и развој крузинга, кроз повезивање градова у Горњем и Доњем Подунављу у Србији.

Током трајања скупа одржана је панел дискусија, на којој су учесници говорили о перспективама за одржива крстарења у Средњем Подунављу. Панелисти су анализирали одвијање путничког саобраћаја након обуставе крузинга због пандемије као и интересовања туриста. Поред тога, разговарало се о будућим иницијативама за увођење обновљивих извора енергије на међународна путничка пристаништа. Учесници су позвали локалне самоуправе и туристичке организације да активно раде на развоју и промовисању своје понуде, имајући у виду многобројне потенцијале Дунава за поспешивање туризма.

Улагања, регионална сарадња, нови развојни пројекти и промоција наутичких потенцијала имају кључну улогу за побољшање путничког саобраћаја на Дунаву, закључено је на радионици.