• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Одржана регионална радионица у склопу пројека DIONYSUS

Агенција за управљање лукама одржала је у четвртак, 16. децембра, онлајн регионалну радионицу ,,Луке и промет пољопривредних производа на средњем Дунаву - Ports & Agricultural Products Traffic in the Middle Danube Region Countries [HU / HR / RS ]''. Радионица је организована у оквиру пројекта Транснационалног програма Дунав ,,Integrating Danube Region into Smart & Sustainable Multi-modal & Intermodal Transport Chains – DIONYSUS'', на којем Агенција учествује као ИПА партнер.

Скупу су присуствовали представници Транснационалног програма Дунав, Дунавске комисије, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Viadonau, лучких оператера и институција – пројектних партнера.

Директор Агенције, Вук Перовић, истакао је да је Дунав најважнија европска река, будући да представља један од паневропских коридора. Навео је да је у Србији 11 лука отворено за међународни саобраћај и то осам на Дунаву, две на Сави и једна на Тиси. Додао је да четири луке имају обим претовара од више од милион тона годишње. Када је реч о претовару терета, Перовић је рекао да је Агенција прошле године забележила 16 милиона тона претоварене робе на рекама у Србији, односно пет одсто више него у 2019. години. На крају овогодишњег трећег квартала евидентирано је 12 милиона тона терета, што је повећање од 13 одсто у поређењу са истим периодом прошле године. ,,За Агенцију учешће на пројекту DIONYSUS значи боље повезивање наших лука са осталим лукама из Дунавског слива и задовољство нам је да будемо део пројектног тима'', нагласио је Перовић и најавио да ће Агенција на пролеће 2022. године бити домаћин састанка пројектних партнера у Београду.

Силвију Метерна, генерални директор Pro Danube Romania, водећег пројектног партнера објаснио је да је одржавање тематских радионица од великог значаја за успешно спровођење пројектних активности. Према његовим речима, циљ регионалних састанака је процена доприноса лука у погледу повећања прозиводње и превоза пољопривредних производа. Осим тога, састанци пружају могућност анализе и мапирања потребе за унапређењем лучке инфраструктуре и супраструктуре, као и повезујућих друмских и железничких саобраћајница. На основу закључака са ових догађаја, биће разрађени стратегија и препоруке за оптимизацију транспорта пољопривредних производа водним саобраћајем, подвукао је Метерна и похвалио Агенцију за добру организацију радионице.

Хорст Шиндлер из Транснационалног програма Дунав представио је приоритете којима ће се бавити будући Interreg Danube пројекти, а тичу се ,,паметног'' и ,,зеленог'' Дунава, као и боље административне сарадње у Дунавском региону. Најавио је да ће током 2022. године бити објављен позив за достављање предлога пројеката.

Учесници из Србије, Хрватске и Мађарске представили су, кроз презентације, улогу водног саобраћаја у превозу пољопривредних производа, главне луке и њихове капацитете, постојећу и планирану саобраћајну инфраструктуру, инструменте подршке и будуће трендове у овој области.

Размена искуства и знања пројектних партнера и релевантних институција допринеће равномерном развоју лучког сектора у Дунавском региону. На тај начин, реализоваће се заједнички циљ – интегрисање Дунавских лука у мулти – модалне и интермодалне транспортне системе, закључено је на радионици.