• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Опоравак крузинга у Србији

Агенција за управљање лукама је у овогодишњој наутичкој сезони забележила 1.416 пристајања крузера и 134.946 укрцаних и искрцаних путника. Након обуставе крстарења због пандемије а потом и редукованог обима међународног путничког саобраћаја у 2021. години када је остварено три пута мање пристајања него у овој сезони, овогодишњи резултати указују на опоравак крузинга.

Крузери су најчешће пристајали на међународном путничком пристаништу у Београду, где је евидентирано 548 пристајања. На пристаништу у Новом Саду забележено је 368 пристајања, док је у Доњем Милановцу сезона завршена са 264 пристајања крузера а у Голупцу са 211

Током ове године, Агенција је отворила међународно путничко пристаниште на Дунаву, у Костолцу. На тај начин се туристима из целог света приближава археолошки парк Виминацијум и богата римска заоставштина на току Дунава кроз Србију. Поред тога, уложена су средства у изградњу пристаништа у Шапцу, Сремској Митровици и Великом Градишту (локација Рам). За наредну наутичку сезону планирано је пуштање у рад пристаништа у Земуну, Сремској Митровици и Шапцу.

Агенција ће заједно са Владом Србије наставити да улаже у развој путничких пристаништа и да их промовише у домаћим и међународним оквирима, како би се у потпуности искористили наутички потенцијали наше земље.