• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Отворен Међународни сајам наутике, лова и риболова

Међународни сајам наутике, лова и риболова, 44. по реду, свечано је отворен 4. априла у Хали 1 Београдског сајма. Отварању је присуствовао директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић.

Министар привреде Слободан Цветковић је, означавајући почетак манифестације, истакао да слоган сајма „Курс може бити само један“ говори и о курсу Србије, који је јасан, а то је „Скок у Будућност“.

Навео је да је Србија изузетних наутичких потенцијала, захваљујући Дунаву и Сави, али и богатој мрежи канала и бројним знаменитостима на обалама. „Капитални пројекат „Заплови Србијом“, који је иницирала Агенција за управљање лукама додатно ће поспешити више привредних грана. Наши водни путеви могу бити златна веза специјалне међународне изложбе ЕКСПО 2027, захваљујући којем ће Србија бити центар пословног света,“ објаснио је Цветковић.

Државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић указао је на изузетну важност наутичких потенцијала и пловних путева за развој туризма у Србији.

„Спроводе се активности на изградњи одговарајуће наутичке инфраструктуре, пре свега на Дунаву“, рекао је Кандић и подсетио да су почели радови на инфраструктурном пројекту марине у Великом Градишту.

Секретар за привреду и туризам у Покрајинској Влади Ненад Иванишевић рекао је да Војводина има многобројне могућности за развој наутичког туризма. Додао је да ће изградња међународног путничког пристаништа у Баноштору дати нову димензију у даљем унапређењу ове привредне гране.

Цветковић је након церемоније отварања обишао штанд Удружења за туризам Привредне коморе Србије, на којем Агенција промовише циљеве и активности на пројекту „Заплови Србијом“.

Учешће на сајму обезбедило је више од 100 директних и индиректних излагача из пет земаља. Посетиоци ће до 8. априла моћи да виде актуелне моделе глисера, јахти, једрилица, чамаца, бродских и ванбродских мотора и пратеће опреме.