• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Отворен сајам наутике, лова и риболова

Међународни сајам наутике, лова и риболова, 42. по реду, отворен је данас. Манифестацију под слоганом "Исплови, забаци, улови" свечано су отворили министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић и Покрајински секретар за привреду и туризам у Влади Војводине Ненад Иванишевић.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић истакао је да је наутички туризам будућност Србије и да наша земља користи само део потенцијала за развој ове врсте туризма.

Kако је навео, ради се пре свега о потенцијалима на Дунаву, Тиси и Сави у шта ће се у наредном периоду више улагати.

„Влада Србије је у сарадњи са Агенцијом за управљање лукама у циљу максималне искоришћености туристичких потенцијала наших река предузела бројне мере како би се изградила инфраструктура за крузере“, рекао је Момировић.

"После вишедеценијског запостављања саобраћајне и лучке инфраструктуре, трудили смо се да системски инвестирамо како би се помогло водном саобраћају у земљи", рекао је Момировић.

Истакао је да ће Србија инвестирати пола милијарде евра у развој водног саобраћаја и водних коридора и да је реч о улагањима у луке, у безбедност пловидбе, али и у уређење река како би оне биле пловне 365 дана у години.

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић нагласио је да је пре пандемије наутички туризам у Србији бележио сталан раст, те је тако 2019. године забележено 1549 пристајања крузера и више од 200.000 туриста који су нашу земљу обишли са река. Додао је да су очекивања за овогодишњу наутичку сезону оптимистична.

"Kако бисмо додатно унапредили наутички туризам, започели смо инвестициони циклус у инфраструктуру наутичког туризма. Уложили смо средства у међународна путничка пристаништа, којих данас у Србији има седам, будући да смо прошле недеље у рад пустили пристаниште у Kостолцу. У наредних месец дана отворићемо и осмо пристаниште, у Земуну. Дунав је магнет за стране туристе и њиме у нашу земљу долазе људи из Америке, Јапана, Израела, Немачке. Отварање пристаништа у Земуну је начин да наш град и земљу приближимо страним туристима. Поред тога, покренулу смо значајна улагања и у развој марина, имајући у виду да оне представљају значајан сегмент наутичког туризма", рекао је Перовић.

Перовић је казао да нису заборављени ни домаћи туристи, чији је број порастао у време пандемије и да ће се улагањем у марине обезбедити да они који својим јахтама и чамцима упловљавају у њих, имају сигурне везове и сигурно снабдевање струјом и водом.

Он је закључио да је циљ да се од наутичког туризма заради бар бар пет одсто укупних прихода од туризма у наредних пет година.

Покрајински секретар за привреду и туризам у Влади Војводине Ненад Иванишевић изјавио је да сајам представља добру прилику да се Дунав приближи грађанима Србије.

"Припремамо стратегију развоја туризма у Војводини за наредних пет година и спремни смо да наутички, ловни и риболовни туризам буде део те стратегије", истакао је Иванишевић.

Сајам наутике, лова и риболова трајаће до 11. априла, а намењен је љубитељима и корисницима свих врста пловила, спортова на води и роњења, опреме за лов и риболов, наутичку, камп и outdoor опрему.