• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Отворен вертикални кеј у новосадској луци

У Луци Нови Сад данас је пуштен у рад новоизграђени вертикални кеј. Свечаности су присуствовали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, генерални директор компаније DP World Клаудио Негреану и отправник послова Амбасаде Уједињених Арапских Емирата Ибрахим Алдармаки. Вертикални кеј дужине 184 метра, представља највећи инфраструктурни пројекат у новосадској луци, а у његову изградњу је лучки оператер уложио седам милиона евра.

Министар је истакао да овај догађај показује значај инвестиција у Србији. „Ми ћемо ову годину завршити са више од четири милијарде нових, страних инвестиција. Прошле године смо имали 4,4 милијарде и то је више него све земље Западног Балкана заједно. Зато ћемо имати и раст БДП-а што није баш чест случај у Европи“, рекао је он.

Нагласио је да је DP World пример доброг страног партнера. „Они су имали обавезу да уложе 30 милиона евра, а поред ових инвестиција наставиће и даље са улагањима. У томе ће имати подршку нашег министарства и Града Новог Сада, јер свака инвестиција значи нова радна места и развој за један град“, казао је Весић.

Градоначелник Милан Ђурић навео је да је захваљујући овом пројекту могуће поновно увођење железнице у луку. „Ово је велика, капитална инвестиција у нашем граду и земљи, која ће омогућити развој наших привредних капацитета и транспорт роба из Новог Сада ка свим дестинацијама“, закључио је градоначелник.

На отварању је речено да је компанија DP World осим у изградњу новог и реконструкцију постојећег кеја, инвестирала и у међународно путничко пристаниште, реконструкцију железничких колосека и дизалица, опрему и модернизацију претоварне механизације и складишта, као и у нове кранове. Уговором о обављању лучке делатности, који је компанија потписала са Агенцијом за управљање лукама, предвиђене су инвестиције у инфраструктуру и супраструктуру у висини од 30 милиона евра, од којих су до сада остварена улагања од 15 милиона.

Лука у Новом Саду, због повољног географског положаја, има значајну улогу у лучком сектору у Србији и очекује се да ће планиране инвестиције допринети расту обима претовара у луци у Новом саду, као и развоју индустријских делатности у залеђу ове луке.