• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Отворена наутичка сезона у Новом Саду

Наутичка сезона у Новом Саду званично је почела 22. марта упловљавањем крузера „Амаверде“. Крузером је допутовало око 100 путника из Америке, које су дочекали представници Агенције за управљање лукама, Града Новог Сада, Првог паробродског друштва и Туристичке организације Новог Сада. Након традиционалног дочека на међународном путничком пристаништу, туристима је уприличен обилазак града.

Представници Агенције истакли су да је Србија земља изузетних наутичких потенцијала и да се интензивно ради на њиховом развоју, имајући у виду да се Дунавом и Савом повезујемо са целим светом. Поред тренутно осам отворених пристаништа за крузере, Агенција заједнички са Владом Србије ради на изградњи и отварању нових међународних путничких пристаништа, између осталог у Земуну, Шапцу и Великом Градишту.

Најављен је и почетак пројекта „Заплови Србијом“ који је Агенција иницирала како би се изградила инфраструктура за путнички саобраћај – марине и пристаништа али и подигла свест о предностима развоја наутике за Србију.

На отварању је речено да највећи број туриста стиже са из Западне Европе и САД, као и да су инострани гости заинтересовани да се упознају са локалном гастрономијом и винаријама.

Имајући у виду добре резултате прошлогодишње сезоне, учесници су истакли да ће и ова година бити успешна када је реч о крузингу у нашој земљи.