• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Отворена наутичка сезона у Смедереву

Свечаност поводом отварања наутичке сезоне у Смедереву одржана је 30. априла на међународном путничком пристаништу. Крузер „Vivaldi“ са 160 путника дочекали су руководилац Центра за лучку делатност у Агенцији Срђа Љешевић, помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Предраг Петровић и градоначелник Смедерева Јован Беч.

Овом приликом истакнуто је да ће се пракса отварања наутичких сезона проширити и на друга пристаништа у Србији, како би се додатно повећала њихова видљивост. Срђа Љешевић је рекао да се, пратећи прошлогодишње резултате и опоравак крузинга, очекује још једна добра година у међународном путничком саобраћају. Нагласио је да Агенција, заједнички са Владом Србије реализује пројекат „Заплови Србијом“ у циљу искоришћења наутичких потенцијала наше земље и изградње недостајуће наутичке инфраструктуре – марина, путничких пристаништа, уз развој линијског и каналског саобраћаја.

Градоначелник Смедерева казао је да град има велике туристичке потенцијале, и да ће у наредном периоду интензивирати рад на томе да Смедерево буде уцртано на туристичку мапу Европе. Додао је да ће томе умногоме допринети добра сарадња са Агенцијом за управљање лукама.

Туристима је уприличен традиционални дочек уз пригодан програм, након чега им је организована посета Смедеревској тврђави. Путници са крузера „Vivaldi“ су тако били у могућности да се упознају са историјом и културом некадашње престонице средњевековне Србије.