• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Отворена наутичка сезона у Сремској Митровици

Наутичка сезона на међународном путничком пристаништу у Сремској Митровици отворена је данас, упловљавањем крузера „Виктор Иго“ са 55 путника из Норвешке и Швајцарске.

Градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић захвалила се Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Агенцији за управљање лукама на подршци.

„Међународно путничко пристаниште допринеће промоцији Сремске Митровице као атрактивне дестинације на Сави. Наутички туризам ће ојачати привреду града и унапредити нашу туристичку понуду,“казала је Миловановић.

Истакла је да ће се у наредном периоду радити на успостављању линијског бродског саобраћаја између Сремске Митровице, Шапца и Београда.

Ксенија Хајдуковић из Агенције за управљање лукама навела је да је међународно путничко пристаниште у Сремској Митровици први инфраструктурни пројекат реализован у склопу пројекта „Заплови Србијом“.

„Отварањем пристаништа у Шапцу и Сремској Митровици, у потпуности смо заокружили инфраструктуру за крузинг на реци Сави“, истакла је она.

Што се тиче овогодишње наутичке сезоне, казала је да се очекује да ће број путника бити већи за у односу на 2023. годину, односно да ће нашу земљу са крузера посетити око 200.000 људи.

„Пре 20 година имали смо само једно пристаниште, у престоници, а данас се са десет локација повезујемо са Европом и светом. Ове године у оквиру пројекта „Заплови Србијом“ отворићемо још три нова пристаништа – у Сремским Карловцима, Апатину и Раму. Потписан је и уговор о изградњи међународног путничког пристаништа у Баноштору, те када ово пристаниште буде отворено наша земља ће имати у потпуности изграђену инфраструктуру за крузинг,“ навела је она.

Помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Предраг Петровић истакао је да је међународно путничко пристаниште у Сремској Митровици добар пример сарадње министарства, Агенције за управљање лукама и локалне самоуправе. Подестио је да је то пристаниште отворено прошле године у склопу пројекта „Заплови Србијом“.

„Пројекат је почео пре годину дана и током претходног периода остварени су значајни резултати. Осим пристаништа у Сремској Митровици отворили смо и пристаништа у Земуну и Шапцу, почела је изградња марине у Великом Градишту, очекује нас и почетак градње голубачке марине као и пристаништа у Баноштору,“ навео је он.

Према његовим речима циљеви пројекта „Заплови Србијом“ обухватају развој наутичких потенцијала Србије, повећање прихода, привлачење домаћих и страних туриста и инвестиција као и више посла за локално становништво.

„Сремска Митровица је град који има много тога да покаже – римску заоставштину, изузетне природне одлике, занимљиву архитектуру. То је град добрих домаћина и зато их позивам да наставе да вредно раде на развоју своје туристичке понуде, како би се што више крузера зауставило овде,“ закључио је Петровић.