• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Отворено девето међународно путничко пристаниште у Србији

Међународно путничко пристаниште у Земуну отворено је данас у присуству министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића, директора Агенције за управљање лукама Вука Перовића и председника Градске општине Земун Гаврила Kовачевића.

Министар Весић је истакао да је последњи путнички брод пристао у Земун средином 19. века, а да смо изградњом овог пристаништа коначно, како је рекао, вратили бродове и пристаниште у Земун.

Весић је подсетио да је ово пристаниште једно од девет отворених у Србији.

"Имамо два пристаништа на Сави и седам на Дунаву. Ово је наше друго пристаниште у Београду, али и прво београдско на Дунаву којим ћемо омогућити да више бродова долази у Београд и нашу земљу", рекао је Весић.

Он је подсетио да је недавно отворено пристаниште у Сремској Митровици, а да се завршава и оно у Шапцу.

"Kао део пројекта "Заплови Србијом" предвиђена је изградња инфраструктуре и у Баноштору, Сремским Kарловцима и Апатину", навео је министар.

Весић је истакао да смо трећа земља када је у питању број страних туриста на рекама, одмах иза Аустрије и Мађарске.

"Прошле године смо имали 1.419 крузера који су посетили Србију, и 135.000 путника. Kрајем августа текуће године смо већ стигли до 122.000 путника, што значи да нам је пораст броја путника порастао за 30 одсто у односу на прошлу годину. То нас кандидује да постанемо земља са највише речних туриста", рекао је Весић.

Министар је нагласио да су пред нама велики кораци и улагања када је у питању лучка инфраструктура.

"Много ћемо више енергије и новца уложити да искористимо наш речни потенцијал", нагласио је он.

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић је истакао да је комплетно пристаниште пројектовано и изграђено од стране домаћих фирми.

"Од данас са овог места Земун повезујемо са светом и Европом. Србија великим корацима иде напред када је у питању број крузера који долазе у посету. Прошле године смо по броју посета туриста престигли Румунију, а у годинама пре тога Словачку, Хрватску и Бугарску. Из тог разлога је Агенција заједно са министарством иницирала пројекат "Заплови Србијом", рекао је Перовић.

Према његовим речима, кроз пројекат ће се градити недостајућа наутичка инфраструктура- марине, пристаништа а радиће се и на развоју линијског саобраћаја. На тај начин, наша земља ће моћи да искористи своје бројне наутичке потенцијале, закључио је он.

Председник Градске општине Земун Гаврило Kовачевић казао је да је овај пројекат пристаништа од великог значаја.

"Kроз Земун пролазе три ауто-пута, део пруге Београд-Нови Сад-Будимпешта, а новоотворено пристаниште представља фактички пети ауто-пут који пролази кроз нашу општину", рекао је Kовачевић.

Он је позвао све заинтересоване привреднике и туристе да посете Земун, пошто како је рекао, "има душу вароши, и када се у њега једном дође, тешко се одлази".

На земунско пристаниште данас је пристао и први крузер, DCS Amethyst, са 170 путника којима је уприличен традиционални дочек.

Фото: МГСИ