• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Ове године извлачење потонулих немачких бродова из Дунава

Влада Србије ће у водни саобраћај уложити око 200 милиона евра што ће обезбедити сигурност пловидбе, а међу приоритетним пројектима су извлачење потонулих флота из Дунава и реконструкција бродске преводнице на хидроелектрани Ђердап.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић је, говорећи о извлачењу флота, рекла да је још пре две године било речи о томе са Уједињеним Нацијама и Немачком и додала су сада потписани споразуми да се 2019. године почне са реализацијом.

„Ове године све потопљене немачке флоте ће бити извађене и коначно ће пловидба на Дунаву бити могућа и онда када евентуално то не дозвољава време. То ћемо решити, јер је за Србију то веома важно”, рекла је Михајловић.

Она је додала да ће се радити и реконструкција бродске преводнице на Ђердапу, наводећи да то није урађено у претходних 10, 15 година.

„То значи да ће много већи број бродова моћи да се преводи и да улази код Ђердапа”, рекла је Михајловић и додала да је суштина да се повећа безбедност И пловност ка Дунаву, односно повећање броја путника и терета, преноси Танјуг.

Како каже, Дунав треба користити као водни коридор, што раније није био случај.


ИЗВОР: ТАНЈУГ