• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Почела изградња марине у Великом Градишту

Изградња прве фазе марине у Великом Градишту почела је данас, у присуству министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића, директора Агенције за управљање лукама Вука Перовића, државног секретара у Министарству туризма и омладине Уроша Кандића и председника општине Велико Градиште Драгана Милића.

Министар Весић је изјавио да ће у изградњу марине укупно бити уложено 3,8 милиона евра од чега у првој фази 2,5 милиона евра.

Подсетивши да Србија има две међународне и једну међудржавну реку, Весић је рекао да је требало много раније и много више да користимо наше реке не само за туризам већ генерално за привреду.

Навео је да ће марина у Великом Градишту бити завршена у априлу следеће године и додао да у међувремену почиње да се ради марина у Голупцу, као и да ће се радити марине у Смедереву, Кладову и Сомбору.

„То јасно говори о томе да је наша стратегија да више улажемо у наутички туризам и у саме реке”, рекао је Весић. Министар је додао да су, када је у питању на пример река Сава, отворена међународна путничка пристаништа у Сремској Митровици и Шапцу, а да је у току и пројекат пристаништа у Раму. Весић је навео да је прошле године било 183.000 туриста који су у Србију дошли крузером, што је за 35 одсто више у односу на претпрошлу годину, а да ће их ове године бити више и да је то добро за развој наше земље.

Истакао је да ће се део Србије који је данас обишао развити и постати веома атрактиван. „Права децентрализација се деси када направите путеве, мостове, пруге и када све људе повежемо на тај начин, јер то значи да су људи мобилни и да могу да раде јер тамо где имате пут и пругу ту долазе нова радна места. И марина, као и фабрика креирају нова радна места и ту људи могу да остану и пристојно живе од свог рада”, додао је министар.

Државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић рекао је да ће Велико Градиште, када марина буде изграђена, несумњиво постати туристички центар Доњег Подунавља.

„Поред тога што ћемо овде имати марину, имаћемо и пристаниште код Рамске тврђаве. Такође, у току је изградња бициклистичких стаза најпре од Рама до Затоња, која ће бити готова до краја маја, а у наредној фази ћемо радити и од Сребрног језера до Винаца”, рекао је Кандић. Кандић је истакао да је изградња марине у Великом Градишту велика ствар и за наутичку инфраструктуру у Србији јер, како је рекао, сваке године бележимо раст наутичких туриста.

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић рекао је да су марине важан сегмент водног путничког саобраћаја и да представљају А класу наутичког туризма. „Ово је прва инвестиција у марине у Србији, након више деценија, и то у оквиру капиталног пројекта „Заплови Србијом”, рекао је Перовић.

Подсетио је да је у току изградња међународног путничког пристаништа у Раму, које ће бити отворено ове године. „Марина и путничко пристаниште ће високо позиционирати Велико Градиште као наутичку дестинацију”, казао је Перовић.

Председник општине Велико Градиште Драган Милић, рекао је да је изградња марине у овој општини од великог значаја и додао да ће то бити најсавременија марина у Србији. Између осталог, Милић је рекао да изградња марине показује како се Србија равномерно развија и изразио наду да ће марина радити пуним капацитетом, те даће се показати да је веома важна за развој туризма у том крају.

Фото: МГСИ и АУЛ