• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Почеле припреме за нову наутичку сезону

Агенција за управљање лукама посетила је данас међународно путничко пристаниште у Костолцу, а у наредном периоду обићи ће и остала путничка пристаништа у Србији, у циљу припрема за овогодишњу крузинг сезону. Приликом обилазака биће одржани састанци са лучким оператерима и капетанијама, како би се осигурало да пристаништа испуњавају оперативне и безбедоносне услове за несметано пристајање крузера.

Прошлогодишња наутичка сезона завршена је са 35 одсто путника више у односу на 2022. годину, те је нашу земљу са крузера посетило више од 180.000 туриста. Предвиђања су да ће и ове године број путника наставити да расте, што Србију приближава резултатима оствареним у 2019. години, када је забележено 208.000 туриста са крузера.

Успешној наутичкој сезони допринеће и недавно усвојене измене Уредбе о режиму граничних провера страних и домаћих пловила, које предвиђају да крузери у Србији раде само једну улазну и једну излазну ревизију, за разлику од претходних година када се ревизија вршила приликом сваког пристајања.

Гранична провера обављаће се на граничном прелазу првог, односно последњег пристајања у Републици Србији. Након извршене провере брод може слободно пристајати на међународним путничким пристаништима, која су предвиђена планом путовања.

На тај начин, постиже се већа флексибилност код пристајања бродова. Осим тога, стварају се услови за пристајање крузера на пристаништима која нису дефинисана као гранични прелази, попут Костолца.

Раст броја путника за нашу земљу значи и повећање прихода. Очекује се да ће директни и индиректни приходи од крузинга ове године износити око 10 милиона евра.

Агенција планира да ове године отвори још три нова међународна путничка пристаништа – у Сремским Карловцима, Великом Градишту (Рам) и Апатину.

Почеле припреме за нову наутичку сезону