• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Полугодишња анализа саобраћаја на рекама у Србији

Теретни саобраћај се због пандемије вируса ковид 19 одвијао у посебном режиму крајем првог и до средине другог квартала ове године.

И поред уведених мера, Агенција за управљање лукама забележила је у првих шест месеци 2020. године 7,4 милиона тона претоварене робе, што представља повећање од 12% у односу исти период прошле године.

Најчешће претоварен терет у лукама јесте шљунак, песак и камени агрегати, са уделом од 22%. На другом месту су житарице- 18% док се на трећем месту налази угаљ који је у претовару учествовао са 14,5%. Нафта и нафтни деривати налазе се на четвртом месту- 13,5% а руде су на петом месту са 10,5% удела.

Највећа разлика у количинама у односу на исти период 2019. године забележена је код угља- претоварено је 712.259 тона више, што је резултат мера Владе Србије на побољшању енергетске стабилности.

Осим тога, на рекама у Србији, претоварено је 193.360 тона више нафте и нафтних деривата у поређењу са прошлогодишњим другим кварталом. Остварен је и повећан обим претовара уљарица, вештачких ђубрива и генералних терета, док су житарице приближно сличне прошлогодишњим претовареним количинама.

Глобална епидемиолошка ситуација одразила се на крузинг. Путнички саобраћај привремено је обустављен од средине марта због пандемије заразне болести ковид 19. До тада евидентирано је само пет пристајања и 408 укрцаних и искрцаних путника, чиме је остварено само 1% од резултата у односу на наутичку сезону 2019. године.

Предвиђања за трећи квартал су да ће, и поред досадашњих добрих резултата, глобални ефекти пандемије неповољно утицати на количине претовареног терета на рекама.