• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

После 30 година нове инвестиције у развој лука

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да Влада Србије улаже око 200 милиона евра у развој водног саобраћаја и да се после више од 30 година реализују озбиљне инвестиције у модернизацију лука.

Михајловићева је то изјавила после потписивања уговора о приватизацији Луке Нови Сад, који су у Влади Србије потписали Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде, и Радо Антоловић, извршни директор предузећа “П&O портс“ из Уједињених Арапских Емирата, које послује у саставу компаније “ДП ворлд“.Потписивању је присуствовао Вук Перовић, в. д. директора Агенције за управљање лукама као и амбасадор Уједињених Арапских Емирата у Србији, Мубарак ал Дахери.

“Водни саобраћај увек је био негде са стране у односу на друмски и железнички. Данас више није тако, јер Влада Србије улаже више од 200 милиона евра у речну инфраструктуру, пре свега у уређење речних корита Саве и Дунава и модернизацију лука. После Луке Нови Сад следи изградња Луке Смедерево, која би требало да крене у марту идуће године, радиће се пројектна документација за Луку Београд, а разговараћемо и о проширењу Луке Сремска Митровица”, рекла је Михајловићева.

Она је подсетила да ранијих година није било ни 500.000 евра инвестирано у инфраструктуру у водном саобраћају, да су некад луке куповане због земљишта и да је у њима технологија стара више од 30 година.

“Преко Србије иде најкраћа рута и у друмском и у железничком саобраћају, али је важан и водни саобраћај за који желимо да буде подједнако конкурентан. За то је потребно да Дунав и Сава буду пловни целе године и да имамо модерну лучку инфраструктуру, која је важна и због превоза робе и због развоја туризма”, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе је рекла да је важно што ће нови власник Луке Нови Сад уложити више од уговорне обавезе, као и да су у процесу приватизације Луке Нови Сад, пре продаје, из имовине лучког оператера издвојени лучко земљиште и инфраструктура и пренети у својину Републике Србије.

Драган Стевановић рекао је да је процес приватизације успешно и квалитетно приведен крају и да је почетак нове будућности за Луку Нови Сад. “Успели смо да кроз критеријуме у јавном позиву обезбедимо кредибилног инвеститора, озбиљног лучког оператера који ради у више од 40 земаља и запошљава око 35.000 људи. С друге стране, јако је важно да ће сви запослени наставити да раде и да ће делатност луке временом да се увећава, и да ће са садашњих 1,2 милиона тона претовара доћи до пуног капацитета од 2,5 милиона, а временом и више од тога”, рекао је Стевановић.

Он је рекао да ће купац у наредна три дана уплатити продајну цену од 7,99 милиона, а да је добра вест да ће укупне инвестиције бити веће од оних које представљају уговорну обавезу, а која износи 15 милиона евра.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је задовољан што Нови Сад добија једног од највећих инвеститора у овој делатности, а да је “дупли плус што ће у договору са Владом Србије део купопродајне цене бити инвестиран у Новом Саду”, рекао је Вучевић.
Радо Антоловић је рекао да нови власници Луке Нови Сад планирају да уложе приближно 30 милиона евра како би обезбедили висок ниво пословања, као и да ће повезивањем нове аквизиције са операцијама широм Европе “П&O портс“ обезбедити додатну вредност за ову луку.

Текст и фото: МГСИ