• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Потписан уговор о издавању лиценце за обављање лучке делатности између АУЛ и "ТЕ-КО"Костолац

Почетак градње пристаништа у "Костолцу" до краја године

Свечано потписивање Уговора о обављању лучке делатности између Привредног друштва "Термоелектране - копови Костолац", које је део система "Електропривреде Србије" и Агенције за управљање лукама одржано је данас у Костолцу. Уговор су потписали Вук Перовић, директор Агенције за управљање лукама и Горан Хорват, в. д. директора ПД "ТЕ-КО Костолац".

Oво је прва лиценца за обављање лучке делатности коју је издала Агенција за управљање лукама, носи број "001" и прва је лиценца у историји Србије. Потписивањем уговора о обављању лучке делатности стичу се услови за прибављање неопходних дозвола и сагласности за градњу пристаништа "Костолац".

Према актуелним плановима, градња пристаништа требало би да почне до краја ове године. Вредност инвестиције износи 12,8 милиона евра.

Пројекат изградње пристаништа "Костолац" један је од пет пројеката у оквиру Прве фазе Пакет пројеката Термоелектране "Костолац Б", која се од 2012. године реализује из кредита кинеске "Ексим" банке, на основу међудржавног споразума између Народне Републике Кине и Републике Србије. Прва фаза подразумева рехабилитације блокова Б1 и Б2 у ТЕ "Костолац Б", које су завршене, те пројекат одсумпоравања и градњу пристаништа и железничког колосека, док друга фаза предвиђа градњу блока Б3 од 350 мегавата и проширење Површинског копа "Дрмно" повећањем годишње производње копа на 12 милиона тона угља. Укупна вредност обе фазе пројекта је 1,2 милијарде долара, с тим што друга фаза има вредност од 715,6 милиона долара.

Стицање статуса лучког оператера један је од важних предуслова за завршетак документације и добијање грађевинске дозволе. Пристаниште у Костолцу је од виталног значаја и за каснији развој енергетског сектора земље, односно ЕПС-а и "Костолца" с обзиром да су бројни планови везани и за експлатацију угља у западном делу костолачког басена - "Дубравица". Овај вид транспорта смањиће битно трошкове редовног рада капацитета у Костолцу, јер ће се тиме омогућити не само допремање опреме и сировина за рад постројења, већ је могуће и продавати сировине које "Костолац" својим радом обезбеђује од угља, пепела за цементаре и грађевинарство до продукта одсумпоравања - гипса.

Поред извршних директора "Електропривреде Србије" за производњу угља и енергије, представника ЕПС, ПД "ТЕ- КО Костолац" и Агенције за управљање лукама, потписивању уговора присуствовали су и представници локалне самоуправе, као и представници кинеске компаније ЦМЕК са којима се реализује Пакет пројекат "Костолац".

Сектор за међународне односе и односе с јавношћу Агенције за управљање лукама

Сектор за односе с јавношћу ЈП ЕПС