• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Потписан Уговор о изградњи путничког пристаништа у Земуну

Вук Перовић, в.д. директора Агенције за управљање лукама, потписао је Уговор о изградњи путничког пристаништа у Земуну са председником Градске општине Земун, Дејаном Матићем и директором Јавног водопривредног предузећа ’’Београдводе’’ Ненадом Ђинђићем. Потписивању су присуствовали државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Мирослав Кнежевић, помоћник министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Вељко Ковачевић и градски секретар за привреду Милинко Величковић.

’’Уговор који смо данас потписали представља одраз сарадње ресорних државних институција. Изградња путничког пристаништа у Земуну значајна је пре свега због развоја туризма и повећања прихода у локалној самоуправи, и истовремено нас приближава европским престоницама’’, рекао је Перовић након потписивања уговора у општини Земун.

Перовић је истакао да је Агенција за управљање лукама у претходном периоду пустила у рад шест међународних путничких пристаништа, док се очекује да Земун буде седмо пристаниште отворено за међународни саобраћај. Додао је да је у последње три године забележен сталан раст путничког саобраћаја, и то око 5% на годишњем нивоу.

Агенција ће бити активно укључена у реализацију и изградњу путничког пристаништа у Земуну, рекао је Перовић и најавио да ће позив за избор оператера бити расписан на међународном нивоу.

Мирослав Кнежевић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација истакао је да је то министарство од 2015. до 2017. године уложило око 163 милиона динара за изградњу седам међународних путничких пристаништа. Кнежевић је навео да је наутички туризам у Стратегији равоја туризма Републике Србије до 2025. године препознат је као туристички призвод од посебног значаја. Београд, као најпосећенија туристичка дестинација у Србији заслужује још једно међународно путничко пристаниште, закључио је Кнежевић.

Вељко Ковачевић, помоћник министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре рекао је да је важност међународног путничког пристаништа у Земуну вишеструка. Како је навео, поред развоја крузинга, повећаће се ниво пружања лучких услуга. Ковачевић је објаснио да ће ново пристаниште знатно утицати на безбедност пловидбе, будући да у овом тренутку путничко пристаниште у Београду може максимално да прихвати четири крузера истовремено.

Председник општине Земун Дејан Матић истакао је да је изградња међународног путничког пристаништа један од приоритета и да ће Земун на тај начин бити уврштен на туристичку мапу Европе. ’’Крузери који су до сада само пловили поред Земуна сада ће моћи и да се задрже како би се туристи упознали са културном и историјском баштином наше општине. Пројекат је пример јединствене политике коју спроводе Влада Републике Србије и град Београд, али и подстицај другим општинама да покрену развој туризма’’, закључио је Матић.

Градски секретар за привреду Милинко Величковић рекао је да ће Београд након 27 година добити још једно међународно путничко пристаниште. Истакао је да је град за реализацију овог пројекта издвојио 60 милиона динара и додао да ће изградња пристаништа у Земуну сасвим сигурно удвостручити број туриста у Београду.

Планирана локација за изградњу пристаништа за међународне путничке бродове до 120 метара дужине и 15 метара ширине је код Старе капетаније, на месту где се некада налазио пристан, а предвиђена су два долфина. Укрцавање и искрцавање путника и опреме одвијаће се преко понтона изграђеног од челика дужине 50 метара и ширине четири метра. У плану је и прилазна конструкција која ће повезивати обални део са челичним понтоном.

Укупна вредност ове капиталне инвестиције је близу 150 милиона динара. Пристаниште у Земуну ће бити спремно за прихват бродова у наредној наутичкој сезони и његовом изградњом на најважнијем паневропском пловном путу Дунава – Коридору 7, биће удвостручен број места за пристајање крузера, чиме ће Београд дуплирати број туриста.

Потписан Уговор о изградњи путничког пристаништа у Земуну
Потписан Уговор о изградњи путничког пристаништа у Земуну