• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Потписан уговор за изградњу међународног путничког пристаништа у Баноштору

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић, државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић, председница општине Беочин Биљана Јанковић и директор Дирекције за водне путеве Александар Пантелић потписали су данас Уговор о регулисању међусобних права и обавеза на реализацији пројекта изградње међународног пристаништа у Баноштору.

Потписивању су присуствовали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и председник Покрајинске Владе Игор Мировић.

Министар Весић навео је да је изградња пристаништа у Баноштору део пројекта “Заплови Србијом” и додао да је изградња још једног међународног пристаништа посебно значајна јер имамо све више туриста који у нашу земљу долазе реком, те да смо прошле године имали 183.043 туриста који су дошли крузерима што је за 35 одсто више него 2022. године.

“Тај тренд ће се наставити из разлога што је овај вид туризма све популарнији и у том смислу ми, као држава, морамо да одговоримо изградњом инфраструктуре уколико желимо да задржимо туристе, да они проводе време код нас и оставе свој новац, чиме развијамо нашу привреду”, рекао је Весић.

Навео је да у Србији тренутно постоји 10 међународних пристаништа од чега седам на Дунаву и три на Сави, те подсетио да су прошле године на Сави отворена пристаништа у Сремској Митровици и Шапцу, као и на Дунаву у Земуну.

“У наредном периоду нас чека да отворимо међународно пристаниште у Великом Градишту код тврђаве Рам, као и пристаништа у Сремским Kарловцима и Апатину”, рекао је Весић.

Поручио је да ће са наставити са изградњом марина и пристана кроз пројекат “Заплови Србијом” јер су, како је истакао, реке шанса Србије и време је да се више посветимо развоју те врсте туризма.

Нагласио је да ће у наредном периоду у оквиру пројекта “Заплови Србијом” бити изграђено неколико марина – у Великом Градишту, Голупцу, Смедереву, Kладову и Сомбору.

Весић је рекао да градња пристана без изградње комплетне инфраструктуре нема никаквог смисла и додао да је међународни пристан у Баноштору важан зато што ће омогућити да туристи могу да посете Фрушку Гору што је и до сада било могуће, али не на овај начин.

“Kада кренемо у један овакав пројекат, то значи да треба изградити и локалну инфраструктуру која би омогућила да туристи који дођу могу максимално да проведу време овде и виде све имамо да им покажемо”, рекао је Весић.

С тим у вези, навео је да са изградњом овог важног пристана, чија је вредност око 3,4 милиона евра, није сав посао завршен јер треба да се заврше путеви како би туристи могли да посете пре свега на Фрушку Гору, али и читав тај крај, као и да се више уложи у локалне туристичке знаменитости.

“Последица тога биће развој туризма, више ресторана и шопова где ће моћи нешто да купе и то само показује колико једна инвестиција уствари доводи до нових инвестиција и колико је све то повезано”, рекао је Весић и захвалио свима који учествују у овом пројекту.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је рекао да ће се захваљујући Влади Србије, на територији Војводине изградити пристаниште у Баноштору, али и у Апатину, Сремским Kарловцима, као и марина у Сомбору.

“Верујем да ће тиме, уз друге делове наше земље, Војводина постати много интересантнија за туристе који крузерима, али и бродовима у приватном власништву долазе у нашу земљу”, рекао је Мировић.

Државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Kандић је истакао значај потписивања уговора за изградњу међународног пристаништа у Баноштору, пре свега у циљу реализације пројекта “Заплови Србијом” који, како је рекао, успешно спроводе заједно са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Агенцијом за управљање лукама.

Осим тога, истакао је да је тај пројекат значајан и због развоја Фрушке Горе која је, како је рекао, тренутно једна од најбрже растућих туристичкоих дестинација у нашој земљи.

Kандић је рекао да је изградња међународног пристаништа у Баноштору до сада најзначајнији пројекат на Горњем Подунављу и подсетио да се на Доњем Подунављу већ граде две марине, у Голупцу и Великом Градишту.

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић је рекао да ће пројектом изградње пристаништа у Баноштору бити изграђена комплетна инфраструктура пристаништа са обалоутврдом, пропратним садржајима и објектима.

"Ту ће бити објекти за лучке оператере, царину, полицију, разрадиће се и сама локација у смислу да ће ту бити изграђен дигитални музеј и развијени разни садржаји, а све са циљем да се привуче што више туриста”, рекао је Перовић.

Перовић је нагласио да се у овој наутичкој сезони очекује раст броја путника од 10 одсто, односно да ће нашу земљу са крузера посетити 200.000 туриста. Истакао је да ће директни и индиректни приходи од крузинга ове године износити око 10 милиона евра.

Председница општине Беочин Биљана Јанковић је рекла да је ово велики дан за ту општину и истакла да је изградња међународног пристаништа у Баноштору један од назначајнијих капиталних пројеката у Беочину који ће побољшати квалитет живота грађана који ту живе.

“Такође, изградњом овог пристаништа наша општина ће се позиционирати на туристичкој мапи пловног пута Дунава. Истовремено, наша земља се спрема за организовање специјализоване Међународне изложбе Експо 2027 и ми то видимо као шансу да се представимо у најбољем светлу”, додала је Јанковић.

Потписан уговор за изградњу међународног путничког пристаништа у Баноштору Потписан уговор за изградњу међународног путничког пристаништа у Баноштору Потписан уговор за изградњу међународног путничког пристаништа у Баноштору Потписан уговор за изградњу међународног путничког пристаништа у Баноштору

Фото: МГСИ