• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Представљен пројекат ,,Пробуди Дунав'' на сајму туризма у Бечу

Агенција за управљање лукама учествовала је, заједно са Удружењем за туризам Привредне коморе Србије, на међународном сајму туризма ,,Ferienmesse Wien’’, одржаном у Бечу од 16. до 19. јануара 2020. године. Ferienmesse Wien је водећи туристички сајам на аустријском тржишту, на којем своју понуду представља око 800 излагача из 70 земаља, и сваке године окупља више од 150.000 посетилаца.

Током трајања сајма представници Агенције промовисали су пројекат ,,Пробуди Дунав’’, који за циљ има развој крузинга у Горњем и Доњем Подунављу, кроз повезивање једанаест аутентичних градова: Смедерево, Kладово, Доњи Милановац, Kостолац, Голубац, Велико Градиште, Нови Сад, Београд-Земун, Сремски Kарловци, Апатин, Баноштор. Поред тога, пројекат афирмише покретање и развој линијског саобраћаја на рекама у Србији.

Kао један од резултата пројекта „Пробуди Дунав" Агенција је израдила истоимену брошуру и сајт. Брошура је намењена како туристима тако и туристичким организацијама. Посетиоци бечког сајма добили су прилику да се упознају са публикацијом ,,Пробуди Дунав'' у којој се налази мапа свих отворених и планираних међународних путничких пристаништа у Србији, најзанимљивије историјске чињенице и осврт на гастрономију и културу својеврсног ,,Музеја на Дунаву’’. Брошура Агенције прошла је веома запажено- љубитељи крузинга исказали су интересовање за посету јединственим локалитетима на истоку и северу Србије, док су туристичке организације на једном месту добиле најважније информације о могућности планирања нових рута кроз нашу земљу.

Агенција ће у наредном периоду представљати пројекат ,,Пробуди Дунав’’ на међународним сајмовима и конференцијама.  Промоција природног богатства Подунавља ће омогућити развој путничког речног саобраћаја у Србији. Самим тим повећаће се приходи локалних самоуправа кроз туризам и подстицање домаће радиности, наша земља заузеће место међу европским лидерима у наутичком туризму, а општине које леже на обалама Дунава биће уцртане на туристичку мапу Европе.

Брошуру ,,Пробуди Дунав'' можете пронаћи ОВДЕ.