• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Представници Агенције на конференцији "Danube business talks"

Дунав: Енергетски ток мото је овогодишњег скупа ‘’Danube Business Talks’’ одржаном у Бечу 10. и 11. октобра. Више од 200 учесника из Дунавске регије окупило се на конференцији, чије су главне теме биле развој путничког и теретног саобраћаја на најзначајнијој европској реци.

‘’Нико од нас не може да одговори изазовима Дунавског региона сам. Успешна промоција и развој ефикасне, одрживе европске транспортне мреже могући су само уз помоћ заједничких, односно међународних напора’’, рекао је у свом уводном обраћању аустријски федерални министар саобраћаја, иновација и технологије, Норберт Хофер. Истакао је да су предности унутрашњег водног транспорта вишеструке. Пре свега, унутрашњи водни транспорт представља ефикасан, безбедан и еколошки прихватљив вид саобраћаја. Говорећи о потенцијалима Дунава, Хофер је нагласио да је ова река путнички коридор који протиче кроз 10 земаља, извор енергије и чувар културно историјског блага. Додао је да је решење за унапређење Дунава интегрисан приступ, пажљиво планирање, укључивање свих заинтересованих страна, окренутост тржишту, као и очување животне средине.

Дезире Оен, координаторка ЕУ за Коридор Рајна- Дунав, рекла је да за Европу Дунав представља приоритет, будући да је изузетан туристички магнет који је током 2017. године привукао више од 1.3 милиона путника. Према њеним речима, могућности Дунава за развој ауто мото, пољопривредне и хемијске индустрије су велике. Навела је да је циљ Европске уније одржива, модерна транспортна мрежа и позвала све релевантне субјекте да раде на ефикасном и интермодалном Дунаву.

Учесници конференције сложили су се да су пред теретни саобраћај постављена два отворена питања- побољшање услова пловидбе и олакшање административних баријера. Током трајања скупа организовани су пословни разговори, на којима се дискутовало о новим изворима енергије као што је биомаса, али и о заједничким решењима за поједностављење и превазилажење изазова.

Путнички саобраћај представљен је по први пут на ‘’Danube business talks’’. Током трајања панела, окупљени учесници упознали су се са најновијим трендовима у области крузинга. Представници крузинг компанија истакли су да је путнички саобраћај грана у успону а да су захтеви туриста знатно већи. Остати јединствен, креирати оптималну и примамљиву понуду, неки су од савета који су се могли чути на сесији посвећеној крузингу.

‘’Заједничка сарадња и одговоран однос према Дунаву кључ су за економски просперитет регије’’, закључено је на конференцији.