• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Пројекат ,,Пробуди Дунав'' допринеће развоју наутичког саобраћаја и горњег и доњег Подунавља

Агенција за управљање лукама Републике Србије представила је  наставак рада на пројекту „Пробуди Дунав“ чији је циљ промоција наутичког саобраћаја и туризма горњег и доњег Подунавља, кроз повезивање једанаест аутентичних градова: Смедерево, Кладово, Доњи Милановац, Костолац, Голубац, Велико Градиште, Нови Сад, Београд-Земун, Сремске Карловце, Апатин, Баноштор.

Овом приликом, презентовани су главни циљеви, планови и активности које ће бити спроведене у оквиру пројекта, искористивости аутентичних потенцијала које нуди Дунавски регион Србије, као и досадашњи резултати рада Агенције за управљање лукама Републике Србије.

Вук Перовић, в.д. директора Агенције за управљање лукама рекао је да је захваљујући доброј сарадњи са ресорним Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре путнички саобраћај забележио добре резултате. Подсетио је да је у развој пристанишне инфраструктуре у протекле три године Влада Србије уложила око 250 милиона динара и додао да је Агенција током 2018. године издвојила 40 милиона динара за изградњу међународног путничког пристаништа у Земуну.

Перовић је истакао да је за овогодишњу наутичку сезону планирано отварање међународних путничких пристаништа у Земуну и Раму, а да ће у наредне две године пристаништа у Сремским Карловцима, Баноштору и Апатину бити спремна за дочек првих крузера.

Међународни путнички саобраћај, из године у годину, бележи стабилан тренд раста. Према подацима Агенције, током прошлогодишње наутичке сезоне, на шест међународних путничких пристаништа у Србији забележено је 1.150 пристајања крузера и више од 157.000 прелазака обале. У односу на 2017. годину, број пристајања крузера већи је за 15%, а број укрцаних и искрцаних путника за петину.

Београд је, и даље, страним туристима најатрактивније међународно путничко пристаниште са више од половине укупног броја пристајања и око 80.000 туриста. Следе га пристаништа у Новом Саду и Доњем Милановцу. Прошле године, отворили смо пристаниште у Голупцу, које је успешно завршило наутичку сезону са 44 пристајања и више од 6.000 прелазака обале. Пратећи сталан и повољан тренд раста у путничком саобраћају, очекујемо да се до 2025. године удвостручи број пристајања крузера и туриста на међународним путничким пристаништима у Србији’’ – изјавио је Вук Перовић, в.д. директора Агенције за управљање лукама Републике Србије.

Вељко Ковачевић, помоћник министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре рекао је да је то министарство уврстило водни саобраћај у нови инвестициони циклус у области инфраструктуре. Ковачевић је истакао да је вредност пројеката у водном саобраћају око 205 милиона евра као и да се до краја године очекују додатна улагања. Подвукао је да ће министарство, поред инвестиција у унапређење лучке инфраструктуре и пловних путева у Србији, посебну пажњу посветити обнови домаће флоте.

Када је реч о путничком саобраћају, Ковачевић је рекао да министарство улаже напоре како би се кроз побољшање инфраструктуре у наредним годинама повећао број крузера и путника на рекама у Србији.

Татјана Страхињић - Николић, програмска аналитичарка у Програму Уједињених нација за развој (УНДП) рекла је да је сарадња са Агенцијом током трајања првог дела пројекта ,,Пробуди Дунав'' била изузетно успешна. Како је навела, циљ УНДП је стварање нових партнерстава и унапређења локалних самоуправа, па је у складу са тим пројекат препознат као могућност да се поспеши локални развој у Србији.

Промоција природног богатства Подунавља ће омогућити развој источних и северних крајева наше земље и путничког речног саобраћаја у Србији. На тај начин, подстиче се повећање прихода локалних самоуправа кроз туризам и афирмацију домаће радиности. Циљ Агенције јесте да градове овог подручја уцрта на туристичку мапу Европе, а Србију сврста међу лидере у путничком саобраћају.