• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Првих шест месеци на рекама у Србији

Сталан раст претовара енергената и ресурса који се користе у реализацији инфраструктурних пројеката, житарице у паду.

Агенција за управљање лукама од почетка године забележила је 7,4 милиона тона претовареног терета, што је за 2,7 одсто више него у истом периоду прошле године.

Најчешће претоварена врста терета јесу шљунак, песак и камени агрегати са учешћем од 29 одсто. Угаљ је на другом месту, са 22 одсто а нафта и нафтни деривати на трећем, са 13 одсто. На четвртом месту налазе се руде са 12 одсто учешћа.

Када је реч о количинама терета, највећи раст претовара забележен је код угља, за 87 одсто више него на крају прошлогодишњег другог квартала, због увоза овог енергента. Житарице су имале највећи пад – претоварено је 77,5 одсто мање у односу на исти период 2022. године.

У међународном путничком саобраћају Агенција је до 1. јула евидентирала 592 пристајања и 76.000 искрцаних и укрцаних путника. У поређењу са истим периодом у претходној наутичкој сезони пристајања је за 6,9 одсто мање, док је боља попуњеност крузера резултирала са 27 одсто више путника.

На међународном пристаништу у Београду остварена су 242 пристајања, у Новом Саду 161 а у Доњем Милановцу 113. У Голупцу је забележено 68 пристајања, у Смедереву четири а први крузер је евидентиран на новоотвореном пристаништу у Сремској Митровици. Највише путника искрцало се у престоници – 31.660.

До краја 2023. године очекују се бољи резултати него у прошлој, због укупног полугодишњег раста претовара и повећања цене жита на међународном тржишту, које ће позитивно утицати на домаћи извоз.