• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Радна група пројекта „Заплови Србијом“

Међуресорна радна група за реализацију пројекта „Заплови Србијом“ одржала је прву седницу у петак, 10. марта. Радном групом председавао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић. У раду групе учествују чланови кабинета председника Републике Србије, председнице Владе, представници релевантних министарстава и институција, Агенције за управљање лукама, УНДП, туристичких организација и локалних самоуправа обухваћених пројектом.

Како је министар Весић раније најавио, Србија се, после неколико деценија, окреће рекама, како би поспешила развој водног саобраћаја и укупан економски развој земље. Пројекат „Заплови Србијом“, подразумева изградњу нових пристаништа, јер, како је рекао, само од нас зависи колико ће нам доћи туриста. Према његовим речима, имаћемо и више марина и значајнији обим водног саобраћаја, како би се обезбедио даљи развој и видело ново лице наше земље.

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић представио је пројекат присутнима на седници и истакао да је циљ изградња инфраструктуре али и подизање свести грађана, локалне управе и пословне јавности о значају развоја наутике у Србији. Додао је да је Агенција иницирала пројекат како би се изградила недостајућа наутичка инфраструктура и подигла видљивост наутичких потенцијала Србије у домаћим и међународним оквирима.

Свечана конференција којом ће се званично обележити почетак пројекта „Заплови Србијом“ одржаће се 4. априла у Сомбору, како је у медијима најавила председница Владе Ана Брнабић. Она је навела да је држава у претходном периоду реконструисала и обновила тврђаве у Голупцу, Великом Градишту и Кладову и да ће то бити представљено као туристичка понуда, у циљу повезивања Дунавске обале у Србији.