• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Разговори са ,,DP World’’ o инвестицијама у српску лучку привреду

Представници Агенције за управљање лукама посетили су луку и међународно путничко пристаниште у Новом Саду и том приликом разговарали са руководством компаније ,,DP World a.d. Нови Сад’’. Тема састанка са оператером била је реализација развојних пројеката у вредности од 35 милиона евра.

Када је реч о пројектима који се очекују током ове године, посебна пажња биће посвећена инфраструктури и супраструктури. План инвестиција укључује изградњу вертикалног кеја, силоса и реконструкцију складишта. Поред тога, најављена је изградња контејнерског терминала.

Остварена су и улагања у реконструкцију међународног путничког пристаништа. Реконструкција ће бити завршена почетком априла. Са становишта наутичког туризма, Нови Сад представља важну тачку на рути крузера кроз Србију и годинама уназад је уз Београд најпосећенија дестинација.

,,Уз подршку Агенције, компанија ,,DP World’’ ће у наредном периоду реализовати пројекте изградње инфраструктуре и супраструктуре. Нарочито су важна средства намењена реконструкцији међународног путничког пристаништа. Након тешке године за крузинг, Агенција спроводи мере за опоравак путничког саобраћаја на рекама у Србији. Реконструкција пристаништа представља корак ка успешном повратку туриста, будући да је Нови Сад проглашен за Европску престоницу културе у 2022. години’’, истакао је директор Агенције, Вук Перовић током обиласка и подсетио да ће у првој фази инвестиционог циклуса бити уложено 20 милиона евра у развој луке.

Челници компаније- генерални директор Клаудиу Негреану и извршна директорка Маја Антоловић навели су да су током претходног периода уложена средства у модернизацију механизације. Досадашњим инвестиционим циклусом осавремењена је опрема, односно виљушкари и кранови а стављена је у употребу машина за паковање ђубрива.

Имајући у виду да лука у Новом Саду, захваљујући свом географском положају, има значајну улогу у лучком сектору Србије, договорен је наставак интензивне сарадње између Агенције и лучког оператера, компаније ,,DP World’’. Представници Агенције закључили су да ће планирана улагања допринети повећању годишњег обима претовара али и развоју индустрије у залеђу ове луке.