• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Развој наутике у Сомбору

Представници Агенције за управљање лукама састали су се са начелником Западнобачког округа Гораном Нонковићем и градоначелником Сомбора Антониом Ратковићем. Том приликом разговарали су о даљој реализацији активности у оквиру пројекта „Заплови Србијом“.

Руководилац Центра за лучку делатност у Агенцији Срђа Љешевић, истакао је да се пројекат спроводи заједно са Владом Србије, у циљу изградње наутичке инфраструктуре - марина и међународних путничких пристаништа, али и афирмације међународног, домаћег и прекограничног линијског и каналског саобраћаја. „Сомбор је једна од локација које су обухваћене пројектом, у којој је планирана изградња марине као и развој каналског саобраћаја. Похвалили бисмо спремност града да искористи могућности за развој наутике. У наредном периоду интензивираћемо сарадњу, како би се створили услови за успешну реализацију инфраструктурних пројеката. Осим тога, наставићемо да пружамо стручну подршку Сомбору у покретању каналске пловидбе и линијског речног путничког саобраћаја. Циљ Агенције је да кроз пројекат „Заплови Србијом“ позиционирамо нашу земљу на наутичким мапама Европе и света,“ нагласио је Љешевић.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић захвалио је Агенцији на томе што је препознала потенцијале града за унапређење наутичког туризма у Србији. Према његовим речима, планирани инфраструктурни пројекти значајно ће допринети економском развоју Сомбора. „Наш град пружа могућности за развој различитих типова наутичког туризма, које ћемо у потпуности развити кроз пројекат „Заплови Србијом“. Обогатићемо понуду туристичким информативним центром, визиторским центром, шетним стазама, одмаралиштима, спортско-рекреативним теренима и другим садржајима. Наша мисија је да развијемо наутички туризам у Сомбору који ће бити по мери сваког посетиоца, како бисмо тиме поспешили локални економски раст,“ навео је Ратковић.

Пројекат „Заплови Србијом“ подићи ће видљивост наутичких потенцијала Сомбора и Србије у међународним оквирима и позитивно ће утицати на развој привреде у овом граду, закључено је на састанку.

Фото: Град Сомбор