• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Регионалним повезивањем до јаке Дунавске регије

У Софији је 18. и 19. октобра одржан седми по реду EUSDR (EU Strategy for Danube Region) форум. Тема овогодишњег форума, који је окупио више од 900 учесника из 30 европских земаља, била је развој туризма као предуслова за економски раст и регионално повезивање.

На отварању конференције представљена је тродимензионална мапа Дунавског региона, на којој су приказана природна и историјска знамења ове области. У уводним обраћањима истакнуто је да је Дунав непроцењив природни ресурс са великим потенцијалима за даљи развој и да је зато потребно уложити напоре у унапређење пловности. То подразумева превоз веће количине робе и путника, интензивиран развој путничког саобраћаја, што ће резултирати појачаним привредним активностима и бољим условима за развој локалних економија.

Током дводневног форума разговарало се о темама од посебног значаја за Дунавску регију, међу којима су очување културног и историјског наслеђа, нове технологије и дигитализација у наутичком туризму, као и питање безбедности у овој туристичкој грани. Учесници форума сложили су се да је важна синергија регионалних стратегија, како би се достигао заједнички циљ, а Дунав постао препознатљив и конкурентан туристички бренд. Поред тога, одржане су две паралелне сесије о одрживом туристичком развоју и безбедности на јавном простору. Организована је и тематска изложба на отвореном, посвећена пројектима у области туризма и очувања културно историјског наслеђа.

На затварању овогодишње конференције, Бугарска је званично предала ротирајуће председавање EUSDR Румунији. Том приликом, речено је да је задатак свих земаља Дунавског слива заједнички рад на стратешким пројектима од регионалног значаја. ‘’Туризам и културно наслеђе представљају тачку око које морамо да се ујединимо и учинимо наше напоре видљивим.’’, закључак је седмог EUSDR форума.