• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Скупштина EFIP-а у Паризу

Седница Генералне скупштине Европске федерације речних лука (EFIP) одржана је 22. марта у Паризу. На састанку, који је окупио више од 30 представника речних лука из целе Европе, учествовао је Вук Перовић, директор Агенције за управљање лукама, која је једина српска пуноправна чланица ове организације.

Током трајања скупа, Агенција је представила резултате у теретном и путничком водном саобраћају, остварене у 2023. години. Поред тога, учесници састанка упознали су се са активностима на развојним пројектима Агенције „Заплови Србијом“ и „Зелене луке“.

На седници је одржана сесија посвећена иновационом потенцијалу речних лука. Представници Европске агенције за климу, инфраструктуру и животну средину (CINEA) најавили су да ће се будући пројекти у оквиру Европског фонда за иновације бавити и питањем речних лука. Презентовани су и примери добре праксе, међу којима је пројекат компаније IKEA, који за циљ има интеграцију речног транспорта производа у град, како би се смањиле гужве и омогућио висок квалитет услуге.

Председник федерације Антоан Бербан истакао је да представљени пројекти показују посвећеност речних лука за достизање циљева „зелене“ логистике.

У оквиру догађаја организована је и посета највећој париској луци Жанвилије, која има велики потенцијал за развој иновационих иницијатива.

За новог потпредседника Европске федерације речних лука изабран је представник луке Брисел Свен Девро.

Учесници састанка сагласили су се да је заједничка сарадња и покретање пројектних иницијатива значајан корак ка остварењу циљева одрживости речних лука у Европи.