• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Свечано обележен почетак пројекта „Заплови Србијом“

Званичан почетак пројекта „Заплови Србијом“ обележен је 4. априла, конференцијом одржаном у Сомбору. На конференцији су учествовали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић, градоначелник Сомбора Антонио Ратковић и саветник за одрживи туризам у Програму Уједињених нација за развој (УНДП) Марко Бајић и многи други.

Министар Весић истакао је да пројекат подразумева изградњу нових путничких пристаништа и марина јер само од нас зависи колико ће нам доћи туриста. Значајнији обим водног саобраћаја обезбедиће даљи развој и ново лице Србије.

„Од 1836. године на нашим бродовима поносно се вијори поморска застава Србије, тако је до дан данас и тако ће и бити док нас има. Имамо 1.680 километара пловних путева у земљи, преко 610 километара каналских путева, две међународне реке и једну међудржавну реку, све то до сада нисмо никако користили. Понашали смо се неодговорно, као да их немамо и изливали смо у њих канализацију, и још то радимо, али сада радимо на пројектима који ће то коначно спречити“, рекао је Весић.

Он је навео да су у рекордној 2019. години забележена 1.542 пристајања крузера и 208.000 путника, а да је прошлогодишња наутичка сезона завршена са 1.419 пристајања и 135.000 путника. Додао је да се ове године може очекивати обарање рекорда по броју путника.

„Томе доприноси развој и овај пројекат у који ће бити уложено 28 милиона евра. Градиће се марине у Смедереву, Велико Градишту, Голупцу, Кладову и Сомбору, радићемо у Баноштору међународно путничко пристаниште, као што је недавно отворено у Сремској Митровици, а управо једно завршавамо у Шапцу“, казао је Весић.

Директор Агенције за управљање лукама, Вук Перовић, представио је пројекат и истакао да је циљ изградња инфраструктуре, али и подизање свести грађана, локалне управе и пословне јавности о значају развоја наутике у Србији.

Према његовим речима Агенција је иницирала пројекат како би се изградила недостајућа наутичка инфраструктура и подигла видљивост наутичких потенцијала наше земље у домаћим и међународним оквирима.

„Србија је земља која нема море, али има апсолутне наутичке потенцијале. Својим рекама је повезана са свим морима на свету. Србију ћемо ставити на светску мапу наутичких шампиона. Имамо две међнародне реке Дунав и Саву, као и друге значајне реке, што је више од хиљаду километара пловних путева. Пловећи тим рекама, путници ће бити у прилици да плове кроз разне епохе, виде бројне културне и религијске објекте, упознају се са различитошћу конфесија и народа“, казао је Перовић.

Перовић је подсетио да је тренутно отворено осам међународних путних пристаништа. Додао је да ће до почетка идуће наутичке сезоне бити отворена три међународна пристаништа – у Шапцу, Земуну и Раму и да ће се кроз пројекат аплицирати и за изградњу пристаништа у Баноштору.

Када је реч о маринама, навео је да су у претходном периоду проглашена лучка подручја четири марине, и то у Голупцу, Кладову, Смедереву и Великом Градишту. Предвиђена су значајна средства за улагање која се односе на туристе који користе своје јахте и чамце, а Агенција покреће иницијативу за измену прописа о пумпама на води, односно о снабдевању горивом чамаца на води.

Он је указао да ће се у нашој земљи по први пут развијати каналски саобраћај, где се поред домаћег очекује и међународни туризам.

Перовић је говорио и о линијском речном саобраћају. „Имамо један или два брода који имају нередован ред путовања, интенција Владе је да набави бродове за ову намену. Резултат пројекта би требао да донесе да за пет година имамо пет посто повећања укупних прихода од наутике, као и да поставимо Србију да буде видљивија на европској и светској наутичкој карти“, закључио је он.

Градоначелник Сомбора Антоније Ратковић изајвио је да је срећан и поносан што пројекат почиње да се реализује из тог града.

„За то има више разлога, први је Бездан место где Дунав улази у Србију, друга је што је овде половина тока ове моћне реке, а треће, и најважније за наш град, је да је наша држава препознала значајан потенцијал нашег града који отвара бројне могућности економског развоја Сомбора“, истакао је Ратковић.

Он је указао да је Сомбор град изузетних наутичких потенцијала, "а наша дужност је да прва слика када туристи уђу у нашу земљу добију слику за памћење".

„Наши планови су да простор код Бездана обогатимо туристичким информативним центром, шетним стазама, спортско-рекреативним теренима, одмаралиштима, међународним путним пристаништем са свом пратећом инфрастуктуром, а у плану је и изградња марине са 120 везова и пратећом инфрастуктуром за мања пловила. Са поносом кажемо да Сомбор пружа изузетне могућности најразличитијих типова наутичког туризма, наша мисија је развој наутичког туризма који ће бити по мери сваког наутичара, на добробит свих грађана“, рекао је Ратковић.

Пилот пројекат који ће бити спроведен у Сомбору, наметнуће у свести значај развоја туризма, рекао је Марко Бајић, саветник за одрживи туризам и развој из УНДП-а.

„Ми смо препознали потенцијал овог програма и помоћи ћемо колико год може да се развије одрживост на свим нивоима. Овај пројекат поспешиће одрживи туризам, развоја локалних заједница и малих и средњих предузећа. Пилот пројекат у Сомбору наметнуће у свести значај развоја одрживог туризам, утицаће на спречавање миграција што унутар земље што ван ње, развој локалниг туризма и тако даље“, додао је Бајић.

Пројекат „Заплови Србијом“ умногоме ће допринети искоришћењу бројних наутичких потенцијала Србије, закључено је на конференцији.

Фото: МГСИ