• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Учешће Агенције на састанку Савске комисије

Представници Агенције за управљање лукама учествовали су на 14. по реду састанку посвећеном праћењу Заједничке изјаве о основним начелима за развој унутрашње пловидбе и заштите животне средине. Дводневни скуп је одржан 13. и 14. септембра у Загребу, у организацији Међународне комисије за слив реке Саве.

Састанак је окупио представнике сектора водног саобраћаја, институција из области заштите животне средине, међународних организација, образовних установа, у циљу размене информација о напретку и спровођењу Заједничке изјаве. Како је истакнуто, изјава пружа смернице доносиоцима одлука који се баве питањима речног саобраћаја, еколошке одрживости и управљања водама у даљој припреми планова, програма и пројеката.

Руководилац Центра за лучку делатност Срђа Љешевић представио је активности и планове Агенције у погледу даљег развоја путничког водног саобраћаја. Навео је да су од почетка овогодишње наутичке сезоне пуштена у рад два нова међународна путничка пристаништа у Србији – у Сремској Митровици и у Земуну. Осим тога, у току је изградња пристаништа у Шапцу и Раму. Најавио је да ће Агенција отворити шабачко пристаниште до краја ове године, док се отварање пристаништа у Раму очекује у наредној наутичкој сезони.

Љешевић је говорио и о пројекту „Заплови Србијом“, који је иницирала Агенција, у циљу изградње недостајуће наутичке инфраструктуре – марина, пристаништа и понтона за линијски и каналски саобраћај.

Кроз пројекат “Заплови Србијом” наша земља ће ојачати позицију на наутичким картама Европе и света, закључио је Љешевић.