• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Улажемо у будућност српских лука

Када смо прошле године најавили циљеве које желимо да постигнемо у 2017. години, знали смо да нас чека напоран период. Велико ми је задовољство што могу да кажем да смо захваљујући ентузијазму и труду свих запослених у Агенцији, а уз подршку колега из Владе Србије, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и других државних институција, остварили значајне резултате.

У току године прогласили смо лучка подручја у Шапцу, Сремској Митровици, Панчеву и Голупцу, што значи да је до данас дефинисано укупно 16 лучких и пристанишних подручја.

Остварили смо суфицит прихода у износу од 100 милиона динара, и тај новац уплаћен је у буџет Републике Србије. Систем контроле наплате лучких накнада је унапређен и пооштрен како би сви учесници водног саобраћаја имали једнаке услове за пословање. Аналитика промета робе нам је и ове године ишла наруку и поносно могу да истакнем да смо друга земља у Дунавском региону по количини претовара и поред изузетно тешке године због временских неприлика.

Смедерево и Кладово се припремају да дочекају путнике у наредној наутичкој сезони, с обзиром да су успешно окончани јавни позиви за оператера на пристаништима ова два града. Сматрамо да је промоција путничког саобраћаја и привлачење туриста на српске реке од великог значаја, због чега смо заједно са УНДП покренули пројекат "Локални развој источне Србије" у циљу повезивања шест локација у Подунављу и креирања јединствене туристичке понуде. У 2018. години планирамо да наставимо сарадњу са УНДП и заједно покренемо сличне активности и на северу земље, како бисмо наставили да промовишемо домаћи линијски саобраћај и привучемо још већи број крузера.

Поред свега наведеног, 2017. годину обележила је и међународна сарадња. Свој рад успели смо да прикажемо у неколико земаља ЕУ, као и у Нигерији и Јужној Кореји, а на европским пројектима Danube Skills и Daphne оцењени смо као поуздан и вредан партнер. Угостили смо представнике важних међународних организација, као што су UNCTAD, KOTRA и EMSA, и са њима договорили наставак сарадње.

У наредној години планирамо да се и даље развијамо, тако да ће приоритет Агенције бити инвестирање у лучку инфраструктуру. Планирамо израду техничке документације за пројектовање нових лука и путничких пристаништа, као и израду студије за управљање отпадом на рекама.
Планирано је и хидрографско снимање акваторија и приступних пловних путева лука и пристаништа. На тај начин моћи ћемо да утврдимо да ли је и где потребно уклонити речни нанос и то је још једна мера коју ћемо предузети за побољшање услова пловидбе.
Радићемо на проглашењу преосталих лучких подручја, како бисмо до краја следеће године припремили услове за расписивање првих позива за давање лучких концесија.

И даље ћемо активно учествовати у активностима Преговарачких група за транспорт и трансевропске мреже, следећи европски пут Владе Републике Србије.

И за крај да напоменем да је најважнији циљ Агенције за управљање лукама у 2018, као и претходних година, отворен дијалог и добра сарадња са свим институцијама и релевантним субјектима у овој области, зато што је то најбољи начин за постизање изванредних резултата.

Вук Перовић
в. д. директора Агенције за управљање лукама